Vergunning

Indien u overweegt een LED scherm aan te schaffen, moet
u er rekening mee houden dat er in veel gemeenten een
vergunning verplicht is.

Indien u overweegt een LED scherm aan te schaffen, moet u er rekening mee houden dat er in veel gemeenten een vergunning verplicht is. Het is daarom altijd verstandig om eerst bij uw gemeente te informeren naar de mogelijkheden en de eisen die gesteld worden. Wanneer het om een Indoor LED scherm gaat of om een LED scherm dat achter het raam wordt geplaatst, is geen vergunning nodig. Dit geldt voor alle gemeenten in Nederland en België.

Het aanvragen van een vergunning voor een Outdoor LED scherm is waarschijnlijk niet uw dagelijkse werk. Wij hebben hier wel ervaring mee en geven u graag een aantal tips waar rekening mee gehouden moet worden. Zodat u beter bent voorbereid en precies weet hoe u bepaalde vragen kan beantwoorden. Mocht u niet in de gelegenheid zijn of heeft u het te druk om een vergunning aan te vragen? Dan nemen wij dit graag vrijblijvend van u over en zullen ervoor zorgen dat alles in goede banen wordt geregeld. Neem hiervoor contact op met een van onze specialisten.

Indien u van plan bent een vergunning aan te vragen bij uw gemeente, is het belangrijk om duidelijk doel te stellen en antwoord te geven op de onderstaande vragen:

  • Wat is de exacte locatie waar het LED scherm geplaatst dient te worden
  • Wat gaat dit LED scherm toevoegen aan de bedrijfsdoelstelling?
  • Wat wordt de complete displayafmeting van het LED scherm?
  • Hoe wordt het LED scherm gemonteerd?
  • Waarom moet dit LED scherm geplaatst gaan worden?
  • Kan het LED scherm ook nog een maatschappelijk doel dienen?

Door hier antwoorden op te geven, wordt ook snel duidelijk wat voor soort type LED scherm er gewenst is en kan de gemeente op basis van deze informatie bepalen of hier een omgevingsvergunning voor vrijgegeven kan worden. Toch lijkt het er soms op dat sommige welstandscommissies en stadarchitecten een dergelijk aanvraag afwijzen op oneigenlijke gronden. Argumenten die dan aangevoerd worden zijn bijvoorbeeld: het afleiden van verkeer, overbelichting of verstoring van het stadsgezicht.

Zie hierbij een aantal tips die van belang kunnen zijn bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het plaatsen van een LED scherm. Het belangrijkste is dat u zorgt voor een goed onderbouwde vergunningsaanvraag. Besteed extra aandacht aan de volgende punten in uw aanvraag:

Op welke manier u lichthinder voorkomt

Maak duidelijk dat het LED scherm is voorzien van een volautomatische helderheidsensor. Deze helderheidsensor zorgt er automatisch voor dat de lichtsterkte van het LED scherm wordt gedimd wanneer het donker wordt. Het LED scherm zal op die manier niet als storend ervaren worden door de omgeving. Optioneel is het ook nog mogelijk om het LED scherm in de avonduren compleet uit te schakelen. Dit kan softwarematig ingesteld worden en daarnaast komt dit ook ten goede van de levensduur en het stroomverbruik.

Hoe u het LED scherm gaat gebruiken

Geef aan dat het LED scherm primair bedoeld is om bedrijf gerelateerde uitingen weer te geven in een rustige cyclus. Het LED scherm biedt mogelijkheden om dynamische content weer te geven maar verhelder dat u zo min mogelijk bewegende videocontent beelden toepast. Besteedt daarbij ook aandacht voor de minimale overlast voor het langsrijdende verkeer en omwonenden.

De locatie en montage van het LED scherm

Geef aan dat het LED scherm gemonteerd wordt aan de gevel (indien van toepassing) en dat het geheel volledig geïntegreerd zal worden in de bedrijfsuitstraling van het pand. Het LED scherm zal een innovatieve uitstraling bieden aan de omgeving. Indien het LED-scherm gemonteerd wordt aan een constructie van palen motiveer dan duidelijk waarom het esthetisch in de omgeving past.

Mogelijkheden voor gemeenten

Veel gemeenten maken tegenwoordig zelf ook veel gebruik van LED scherm voor informatiedoeleinden. Het kan voor uw gemeente zeer interessant zijn dat hun kosteloos informatieberichten op uw LED scherm mogen weergeven. Dit vergroot de kans op goedkeuring van de vergunningsaanvraag.